Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Driva företag i ett annat EU-land

Du har rätt att starta företag i ett annat EU-land och bosätta dig i landet. Det finns vissa gemensamma regler för företagande inom EU, men varje land har också egna regler som du som företagare ska följa.

Som svensk medborgare har du rätt att starta företag i ett annat EU-land. Om du planerar att driva det under lång tid, omfattas du av etableringsrätten. Den ger dig rätt att bo i landet.

Landet kan kräva att du registrerar dig hos myndigheterna när du varit i landet i tre månader. Du ska kunna visa upp ett bevis på att du driver eget företag eller ett intyg som stärker att du har tillräckligt med pengar för att försörja dig.

Villkoren ser olika ut i länderna

Som företagare omfattas du av samma regler som det landets egna medborgare som driver företag. Det kan handla om till exempel bolagsformer, skatter och försäkringar.

På EU:s officiella webbplats kan du läsa mer om regler för företag.

Europa - Företagen

Välja bolagsform

EU-länderna får stegvis liknande regler för företagsverksamhet. Tanken är att det ska vara lättare att bedriva verksamhet i flera medlemsländer och att samarbeta över nationsgränserna.

Europabolag och europeisk ekonomisk intressegruppering (EEIG) är två bolagsformer som styrs av regler som gäller i hela EU.

Ett Europabolag kan bildas på flera olika sätt. Bolaget ska vara en juridisk person och ha aktiekapital fördelat på aktier.

EEIG är istället ett slags internationellt handelsbolag med delägare från flera europeiska länder som du som företagare kan ingå i.

Ett annat alternativ kan vara att starta ett Europakooperativ, som delvis styrs av gemensamma EU-regler.

Vänd dig till Enterprise Europe Network, som informerar om företagande i EU, om du vill veta mer om olika bolagsregler och vad de innebär.

Vill du bilda ett bolag, kontakta Bolagsverket i Sverige.

Enterprise Europe Network – Europabolag och EEIG
Bolagsverket

Medborgare i ett land utanför EU

Om du bor i Sverige men är medborgare i ett land utanför EU har du inte automatiskt rätt att flytta och driva företag i ett annat EU-land. Om du har bott i fem år i ett EU-land, till exempel Sverige, kan du få status som så kallad varaktigt bosatt. Då har du större möjlighet att flytta till och starta företag i ett annat EU-land.  I Sverige vänder du dig till Migrationsverket för att få status som varaktigt bosatt.

Migrationsverket - Varaktigt bosatt

Reglerna om varaktigt bosatta gäller inte i Danmark, Irland och Storbritannien. Även andra EU-länder kan i vissa fall begränsa möjligheten.

Kontakta ambassaden för det land du vill etablera dig i för att informera dig om hur villkoren ser ut.

Eniro –Ambassader

Senast uppdaterad: 2016-03-30

Hade du nytta av denna information?

När du svarar på frågan ovan samtycker du också till att cookies används. Inga personuppgifter lagras. Mer om cookies.