Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Studera i annat EU-land

Är du svensk medborgare har du rätt att söka utbildningar i ett annat EU-land. Där kan du studera på samma villkor som det landets medborgare. Du ska ha en sjukförsäkring och tillräckligt med pengar för att klara dig.

Vill du studera i ett annat EU-land kan du till exempel ordna det på egen hand genom att själv ta kontakt med universitet och andra utbildningsinstitut i landet. Du får stanna i landet så länge du studerar. Om du stannar längre än tre månader kan du behöva registrera dig hos myndigheterna.

Om du redan studerar på svenskt universitet eller högskola kan du ansöka om en plats i EU:s utbytesprogram för studenter. Universitets- och högskolerådet informerar om EU:s stöd på utbildningsområdet.

Universitets- och högskolerådet – Internationellt samarbete och utbyte
Ditt Europa - Akademiska studier

Finansiera studierna

Du kan söka studiemedel för studier utomlands från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Det krävs att utbildningen är godkänd för studiestöd. I vissa länder måste man betala terminsavgift till skolor. Kontakta CSN för att få mer information om dina möjligheter att få studiemedel.

Tänk på att andra regler kan gälla om du inte är svensk medborgare, men bor i Sverige och vill studera i ett annat EU-land. Kontakta CSN för mer information.

CSN - Studerande utomlands

Om du blir sjuk

Om du studerar kortare tid än ett år och blir sjuk under din studietid i landet har du rätt till nödvändig vård. Du betalar samma avgift hos läkaren som landets medborgare gör. Du ska visa upp det europeiska sjukförsäkringskortet som du skaffar hos Försäkringskassan i Sverige innan du reser iväg. Det visar att du omfattas av det svenska socialförsäkringssystemet och att du därmed har en sjukförsäkring.

Andra regler kan gälla om du går en längre utbildning. Kontakta Försäkringskassan för information.

Försäkringskassan - Studera utomlands

Familjen får följa med

Din familj får oavsett nationalitet flytta med dig om du ska studera i ett annat EU-land. Som familj räknas:

  • man/hustru eller registrerad partner om landet du ska flytta till likställer det med äktenskap
  • era barn som ännu inte har fyllt 21 eller är ekonomiskt beroende av er
  • föräldrar och svärföräldrar som är ekonomiskt beroende av er.

Familjemedlemmarna har rätt att arbeta eller starta eget företag i landet.

De flesta EU-länder har en ambassad i Sverige. Kontakta ambassaden för det landet du ska resa till så får du mer information om vad som gäller när du ska studera i landet.

Eniro - Ambassader

En examen ska gälla i alla EU-länder

I regel gäller en examen i alla EU-länder och i EES-länderna (Norge, Island och Liechtenstein). Du ska därmed kunna arbeta i vilket EU-land som helst efter dina studier. Men vissa yrken, till exempel advokat eller läkare, kan vara reglerade. Det innebär att myndigheter i enskilda EU-länder kan ha rätt att bedöma din examen för att godkänna den. De reglerade yrkena är inte desamma i alla EU-länder.

I varje EU-land finns ett informationskontor dit du kan vända dig för att få veta vad som gäller för din examen. Kontakta Universitets- och Högskolerådet i Sverige.

Universitets- och högskolerådet – Bedömning av utländsk utbildning

Enic-naric -erkännande av examina (eng)

Om du inte är medborgare i ett EU-land

Rätten att studera i andra EU-länder gäller i första hand EU-medborgare. Om du bor i ett EU-land men är medborgare i ett land utanför EU gäller andra regler. Du ska ha bott fem år i landet och fått status som ”varaktigt bosatt” för att få studera i ett annat EU-land. I Sverige du vänder dig till Migrationsverket för att få den statusen.

Migrationsverket - Status som varaktigt bosatt i Sverige

Ordförklaringar

EU-medborgare

Den som är medborgare i ett EU-land är också EU-medborgare. EU-medborgarskapet ger vissa rättigheter, till exempel rätten att rösta i val till Europaparlamentet.

Läs mer om EU-medborgare

Som medborgare i ett EU-land

  • har du rätt att studera i de andra EU-länderna
  • behöver du inget uppehållstillstånd, men kan behöva registrera dig hos myndigheterna om du stannar längre än tre månader
  • kan du också studera i Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.
  • behöver du vanligtvis uppehållstillstånd för att studera i dessa fyra länder.

Om du är svensk eller nordisk medborgare och vill studera i något av de nordiska länderna (till exempel Norge) behöver du däremot inte uppehållstillstånd.

Senast uppdaterad: 2016-03-30

Hade du nytta av denna information?

När du svarar på frågan ovan samtycker du också till att cookies används. Inga personuppgifter lagras. Mer om cookies.

Alexander pluggade i Barcelona