Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

EU i matkassen

EU i vardagen

Vad innehåller maten?

 • Man som handlar matvaror. Foto: Matton Collection

  Maten är en EU-fråga

  Jesper är i mataffären för att göra dagens inköp. Han ska bland annat köpa jordgubbssylt, falukorv, leverpastej, frukostflingor och en päronsoda. EU:s livsmedelsregler påverkar alla hans varor.

 • Man som handlar livsmedel i en mataffär och tittar på en innehållsförteckning. Foto: I Love Images/Matton (RF).

  Vad innehåller maten?

  Alla förpackade matvaror ska vara märkta med bäst-före-dag eller i vissa fall sista förbrukningsdag, enligt EU:s regler. Det ska också stå vilka ingredienser som ingår i varan. Den ingrediens som varan mest består av ska stå först.

 • Innehållsförteckning som bland annat visar E-nummer. Foto: Staffan Almquist/Scanpix

  Tillsatser ska godkännas av EU

  E-nummer visar tillsatser som till exempel ska höja smaken, reglera konsistensen eller förlänga hållbarheten på varan. Tillsatser ska vara godkända på EU-nivå och finnas med i ingrediensförteckningen.

 • Två varukorgar med matvaror. Foto: Leif Å Andersson /Sydsvenskan/Scanpix.

  Maten är en handelsvara

  En av grundidéerna med EU är att länderna ska ha en gemensam marknad där varor kan säljas från det ena landet till det andra utan hinder. Därför finns det EU-regler som gör att livsmedel blir godkända i alla EU-länder.

 • Kvinna som kontrollerar morötter på ett tyskt företag som tillverkar fryst mat. Foto: Michael Urban/AFP Photo DDP/Scanpix.

  EU-regler från jord till bord

  EU:s livsmedelspolitik har på senare tid mer och mer börjat handla om konsumentfrågor och folkhälsa. Numera finns det EU-lagar för hela kedjan från hur maten produceras till att den når oss som konsumenter. EU brukar använda begreppet ”från jord till bord”.

 • Livsmedelsverkets hus i Uppsala. Foto: Mark Earthy/Scanpix Sweden.

  Myndigheterna kontrollerar företagen

  Livsmedelsföretagen ansvarar för att deras produkter klarar EU:s säkerhetskrav och myndigheterna ska kontrollera det. I Sverige är Livsmedelsverket, kommunerna och länsstyrelsen inblandade i kontrollen. EU-kommissionen ska i sin tur granska medlemsländernas myndigheter och se att de sköter sitt uppdrag.

Senast uppdaterad: 2016-03-31