Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Du och maten

EU i vardagen

Jesper packar ner sina matvaror i kassen. Han har köpt jordgubbssylt, falukorv, leverpastej, frukostflingor och en päronsoda. EU:s livsmedelsregler påverkar alla hans varor.

På syltburken står det att sylten ska hålla i flera månader. Falukorven däremot är märkt med ett bäst-före-datum två veckor i fram i tiden. Alla förpackade matvaror ska vara märkta med uppgift om bäst-före-dag eller i vissa fall sista förbrukningsdag, enligt EU:s regler. Några undantag finns, till exempel för frukt och grönsaker.

Ingredienser i storleksordning

På alla förpackningar ska det också stå vilka ingredienser som ingår i varan. Enligt EU-reglerna ska de stå i storleksordning och den ingrediens som varan mest består av ska stå först. Jesper konstaterar att det står gris- och nötkött på falukorvspaketet, kolsyrat vatten på päronsodan och fullkornsvete på paketet med frukostflingor. På syltburken är den första ingrediensen socker.

Texten är på svenska, för så är reglerna i Sverige. Informationen får vara på ett annat språk om stavningen bara skiljer sig en aning. EU-reglerna kräver bara att märkningen ska vara lätt att förstå för konsumenten.

Sylt ska vara sylt

Jesper läser på syltburken att det finns 350 gram jordgubbar i enkilosburken. Det är exakt den minsta mängd som krävs enligt EU-reglerna för att varan ska få säljas under beteckningen sylt: 35 gram per 100 gram. Den får innehålla mer jordgubbar, men inte mindre.

E-nummer visar tillsatser

När han granskar innehållsförteckningarna hittar han också flera E-nummer. Det handlar om tillsatser som till exempel ska höja smaken, reglera konsistensen eller förlänga hållbarheten på varan. Tillsatser ska vara godkända på EU-nivå och finnas med i ingrediensförteckningen.

På leverpastejens förpackning står det antioxidationsmedel (E301) och konserveringsmedel (E250) medan päronsodan bland annat innehåller surhetsreglerande medel (E330).

Men även jordgubbssylten innehåller tillsatser. På innehållsförteckningen står det bland annat förtjockningsmedel (pektin) och konserveringsmedel (kaliumsorbat). Själva E-numren är inte utskriva, vilket är tillåtet när ingrediensernas namn istället står med.

Falukorv med EU-flagga

På falukorvens plastförpackning syns EU-flaggans tolv stjärnor och orden ”Garanterat traditionell specialitet”. Det innebär att korven har särartskyddats av EU. Ett sådant skydd kan EU ge till produkter som består av råvaror som har en traditionell sammansättning eller som framställs genom traditionella tillverkningsmetoder.

Den som ska tillverka falukorv måste följa ett särskilt recept. Det ska innehålla minst 40 procent kött. På Jespers paket står det 58 procent kött.

Jesper konstaterar att titten på innehållsförteckningarna har gett honom en första inblick i livsmedelsfrågor och EU-politik.

Senast uppdaterad: 2016-03-31

Hade du nytta av denna information?

När du svarar på frågan ovan samtycker du också till att cookies används. Inga personuppgifter lagras. Mer om cookies.