Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Glödlampan slocknade 2012

EU i vardagen

Varför måste jag byta glödlampa?

 • Kvinna med lågenergilampa i handen. Foto: OEM Images/Matton.

  Bodil väljer lågenergilampa

  Bodil ska skruva i en lågenergilampa hemma i köket. Den gamla glödlampan är sönder och nu är det lågenergilampa som gäller. De gamla glödlamporna håller på att förbjudas, något som EU beslutat.

 • Kvinna med glödlampa och lågenergilampa i händerna. Foto: OEM Images/Matton.

  Inte slösa med energi

  Glödlampan slösar med energi, eftersom bara 10 procent av den energi som glödlampan använder blir ljus. Flera olika slags lampor ersätter glödlampan. De vanligaste är lågenergilampor, halogenlampor och lysdiod (LED-lampan).

 • Närbild på en strömbrytare. Foto: Robert Houser/Matton

  Energisnåla lampor ska minska EU:s energiförbrukning

  I EU ska energiförbrukningen minska med 20 procent fram till år 2020. Ett sätt att uppnå målet är att ställa krav på produkter som använder energi – till exempel lampor. De måste vara energisnåla för att få tillverkas.

 • Margot Wallström, svensk utrikesminister och tidigare EU-kommissionär. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP Photo/TT.

  EU-kommissionen presenterade sitt förslag 2003

  Den släckta glödlampan är därmed en del av EU:s energi- och klimatpolitik. EU-kommissionen lägger fram sitt förslag om förbud 2003, efter att ha diskuterat det med både företag och organisationer. Margot Wallström var då svensk EU-kommissionär och var med och fattade beslutet.

 • Ordförandeklubba. Foto: Maja Suslin/TT.

  Beslutet klubbas i EU

  Europaparlamentet och EU:s ministerråd ska besluta tillsammans om att glödlamporna ska förbjudas. De diskuterar och förhandlar. 2005 kommer de fram till ett beslut.

 • Sveriges tidigare miljöminister Andreas Carlgren talar med okänd person, före ett möte med EU:s miljöministrar, 2010. Foto: Jean-Christophe Verhaegen/AFP PHOTO/TT.

  Sverige inför förbudet och visar på nya alternativ

  Nu ska EU-länderna göra verklighet av beslutet. Riksdagen beslutar om en ny lag för Sverige. Energimyndigheten får uppdraget att se till glödlampan ersätts av nya sorters lampor. Andreas Carlgren (C) var miljöminister 2008 då Sverige införde förbudet.

Senast uppdaterad: 2016-03-31