Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Äldre man som tittar på en bok som han handlat via Internet. Foto: Melker Dahlstrand.

Handla i EU

Du kan fritt handla varor i andra EU-länder och ta med till Sverige. Handlar du på nätet ska du i vissa fall betala svensk moms.

Handla på resor inom EU

När du handlar något under en resa i ett annat EU-land betalar du samma moms och har samma konsumenträttigheter som människorna som bor i det landet.

Du kan vända dig till Konsument Europa för rådgivning om det uppstått problem efter ett köp i annat EU-land.

Vill du köpa ett nytt transportmedel, till exempel en ny bil eller båt, i ett annat medlemsland gäller särskilda regler. Om du ska använda bilen i Sverige ska du betala skatten här.

Frågor och svar – Konsument i EU

Konsument Europa - Bilar och fordon

Du får ta med nästan alla varor till Sverige

Du kan fritt köpa varor i andra EU-länder och ta med dem till Sverige. Det finns några få undantag. Sverige har på samma sätt som andra länder regler för införsel av till exempel läkemedel, vapen, utrotningshotade djur och livsmedel.

Tullverket har information om vilka regler som gäller för olika varor.

Tullverket - Ta med varor hem från ett annat EU-land

Varorna ska vara säkra och i vissa fall CE-märkta

Tillverkaren eller importören ansvarar för att de produkter som säljs är säkra. Vissa produkter kan vara farliga för användaren, det gäller exempelvis elektriska produkter, maskiner, leksaker och personlig skyddsutrustning. Sådana produkter måste vara CE-märkta. CE-märkningen fungerar som ett intyg på att EU:s krav på säkerhet är uppfyllda. Utan märkningen får produkten inte säljas.

Konsumentverket – Varningar och märkningar på leksaker

Om du handlar via internet

Du ska betala svensk moms för varorna om företaget du handlar av är momsregistrerat i Sverige. I annat fall ska du betala den moms som gäller där företaget är etablerat. Momsen betalas direkt till företaget i samband med köpet.

Innan du köper något på distans från ett annat EU-land har du rätt att få veta hur varan ser ut och fungerar. Du ska också få information om priset, inklusive moms, och om hur betalningen ska gå till. Du har 14 dagars ångerrätt från det att varan levererats. Observera att ångerrätten inte gäller för alla typer av varor.

Konsument Europa - E-handel inom EU

Extra uttagsavgifter är förbjudna

Banker får inte ta ut en extra avgift för betalningar i euro eller kronor i ett annat EU-land enbart på grund av att pengarna passerar en gräns.

Reglerna gäller när du betalar med bank- och kontantkort, uttag i uttagsautomater, gränsöverskridande autogiron och banköverföringar upp till 50 000 euro. Förbudet mot extra avgifter gäller inte för checkar.

Taxfree utanför EU

Taxfreeförsäljningen vid resor inom EU har upphört. Du kan fortfarande handla taxfree när du reser till länder utanför EU. Taxfree gäller även vid resor till bland annat Åland och Kanarieöarna. Tullverket informerar om vilka regler som gäller.

Tullverket – Ta med varor hem från ett land utanför EU

Senast uppdaterad: 2016-03-18

Hade du nytta av denna information?

När du svarar på frågan ovan samtycker du också till att cookies används. Inga personuppgifter lagras. Mer om cookies.