Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Läkare som skriver anteckningar. Foto: Tetre Images/Matton.

Söka vård i ett annat EU-land

Om du vill kan du resa till ett annat EU/EES-land och få vård där. Du kan dessutom ha rätt till ersättning för vårdkostnaden. Det kallas för planerad vård.

EES-länder

  • EU-länderna samt
  • Island
  • Liechtenstein
  • Norge

Reglerna för planerad vård i andra EU/EES-länder finns dels i ett EU-direktiv om patientrörlighet och dels i en EU-förordning om samordning av social trygghet.

Olika möjligheter till ersättning för planerad vård

I Sverige innebär EU:s regler att du innan du reser kan göra en ansökan om ett så kallat förhandstillstånd eller ett så kallat förhandsbesked för planerad vård i annat EU/EES-land. Du gör ansökan hos Försäkringskassan. Om du får ett förhandstillstånd så får du ett intyg S2 som du ska visa för vårdgivaren. Du betalar då endast patientavgifterna i vårdlandet. Förhandstillstånd kan du även söka för planerad vård i Schweiz.

Får du ett förhandsbesked betalar du först hela kostnaden för vården. Du får sedan ersättning i efterhand upp till den nivå som vården skulle ha kostat i Sverige.

Du har också möjlighet att ansöka om ersättning efter det att du fått vård i ett annat EU/EES-land. Försäkringskassan gör då sin bedömning om du har rätt till ersättning i efterhand.

Du måste ha rätt till sjukvård i Sverige

För att du ska kunna få ersättning för vård utomlands ska du vara försäkrad i Sverige. Det är du vanligtvis om du bor eller arbetar här.

Försäkringskassan informerar

Kontakta Försäkringskassan om du vill veta mer om dina möjligheter till planerad vård i ett annat EU/EES-land eller Schweiz.

Försakringskassan - planerad vård utomlands

Senast uppdaterad: 2016-03-23

Hade du nytta av denna information?

När du svarar på frågan ovan samtycker du också till att cookies används. Inga personuppgifter lagras. Mer om cookies.