Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Om EU-upplysningen

EU-upplysningen vid Sveriges riksdag har i uppdrag att ge opartisk och allsidig information om EU, det svenska medlemskapet och EU-arbetet i riksdagen. Man kan kontakta oss via telefon, e-post, brev eller formulär på webbplatsen. Man kan också få svar på många frågor genom att läsa på webbplatsen.

EU-upplysningen svarar på faktafrågor om EU. Det kan bland annat handla om EU:s organisation, vilka rättigheter man har som EU-medborgare eller enskilda politikområden. Exempel på frågor som vi besvarar är:

  • Har EU någon miljöpolitik?
  • Behöver jag arbetstillstånd för att arbeta i ett annat EU-land?
  • Vad gör EU-kommissionen?
  • Hur kan jag påverka EU?
  • Vilka länder är med i Schengensamarbetet?

EU-upplysningen vägleder också till fördjupad information om EU, samt informerar om EU-arbetet i riksdagen. Vi kan däremot inte svara på frågor som rör förhållanden i andra EU-länder.

Opartisk information om EU

EU-upplysningens uppdrag är att möta allmänhetens behov av opartisk EU-information. Det innebär att vi varken driver någon opinionsbildning eller debatt i EU-frågor. Vi representerar inte heller några politiska partier, myndigheter eller EU:s institutioner.

Opartiskheten innebär också att vi inte svarar på frågor som handlar om att värdera eller ta ställning till EU, till exempel frågor om för- och nackdelar med EU:s politik.

Webbinformation

EU-upplysningens webbplats är en utgångspunkt för information om EU i Sverige. Här finns information inom de flesta områden som rör EU.

Tryckt information

EU-upplysningen producerar trycksaker med information om EU. Allt material är kostnadsfritt och kan beställas på webbplatsen eller via telefon, e-post och brev.

Svarsservice

EU-upplysningen svarar på frågor via telefon, e-post, brev eller formulär på webbplatsen.

Ordförklaringar

EU-medborgare

Den som är medborgare i ett EU-land är också EU-medborgare. EU-medborgarskapet ger vissa rättigheter, till exempel rätten att rösta i val till Europaparlamentet.

Läs mer om EU-medborgare
Senast uppdaterad: 2016-06-02

Hade du nytta av denna information?

När du svarar på frågan ovan samtycker du också till att cookies används. Inga personuppgifter lagras. Mer om cookies.