Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Çka bënë BE-ja?

A merret BE-ja me gjithçka?

BE-ja merret me shumë çështje. Këtu janë disa shembuj:

Çështje mjedisi. BE-ja ka shtruar obektiva se si vendet anëtare të zvogëlojnë lirimin e gazrave që japin efektin e serës.

Peshkimi. BE-ja vendos se sa peshk mund të peshkohet në ujërat e vendeve anëtare. Kjo vlen në mes të tjerave edhe për peshkun merluc në detin baltik.

Bashkëpunimi policor. Policia dhe prokuroria e vendeve anëtare të BE-së kanë të drejtë të bashkëpunojnë për të luftuar kriminalitetin e rëndë në mes të vendeve, p.sh trafikimin e drogës.

Mbështetja rajonale. Vendet e BE-së duan t'i zvogëlojnë dallimet ekonomike dhe sociale në mes të vendeve dhe rajoneve brenda BE-së. Prandaj një pjesë e madhe e të hollave të BE-së u dedikohen rajoneve për zhvillim.

Politika e refugjatëve. BE-ja ka rregulla të përbashkëta rreth azilit për refugjatë, në mes të tjerash se cili vend duhet të shqyrtoj një aplikacion azili.

Vendet e BE-së bashkëpunojnë edhe rreth politikës për ndihmë vendeve të pazhvilluara, tregëtisë me vende jashtë BE-së, ndihmës ekonomike për bujqësinë dhe çështjeve të artikujve ushqimor.

Këto nuk i bënë BE-ja

Vendet anëtare mbajnë vet përgjegjësinë për një varg çështjes. Disa shembuj janë tatimi mbi të ardhurat, shëndetësia, shkollat, si dhe pensionet dhe ndihmat për fëmijë.

Senast uppdaterad: 2013-11-18

Hade du nytta av denna information?

När du svarar på frågan ovan samtycker du också till att cookies används. Inga personuppgifter lagras. Mer om cookies.