Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Shkurt rreth historisë së BE-së

Nga gjashtë vende në...

BE-ja sot përbëhet nga 28 vende të cilat së bashku i kanë 508 banorë. Edhe vende tjera duan të anëtarsohen, si Serbia dhe Turqia.

Atëherë përse filluan vendet e Europes të bashkëpunojnë? Pas luftës së dytë botërore shumë vende donin të parandalonin luftëra të reja. Andaj gjashtë vende themeluan Bashkimin europian të qymyrit dhe çelikut në vitin 1952. Ato bashkarisht do të përgjigjeshin për prodhimin e qymyrit dhe të çelikut të cilat ishin të rëndësishme si lëndë e parë për industrin e luftës.

Në vitin 1958 ky bashkëpunim filloi të përfshijë edhe prodhime tjera, shërbime dha kapital. I tërë ky bashkëpunim disa vite më vonë filloi të quhet BE, Bashkimi Europian. Më vonë detyrë e BE-së u bënë ambienti, bujqësia dhe transportet. Në vitin 1993 BE-ja u shëndrrua në EU – Unioni Europian. Pra u bë e mundur që vendet të veprojnë bashkarisht në çështje të politikës së jashtme. Pas kësaj kohe u anëtarsuan edhe 16 vende tjera në BE, gjë që ndikon në format e bashkëpunimit.

Senast uppdaterad: 2013-11-18

Hade du nytta av denna information?

När du svarar på frågan ovan samtycker du också till att cookies används. Inga personuppgifter lagras. Mer om cookies.