Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Europol och Eurojust hjälper de nationella myndigheterna

EU:s polisbyrå Europol tar emot och analyserar underrättelser om allvarlig och gränsöverskridande brottslighet inom EU. Eurojust är ett organ för straffrättsligt samarbete mellan åklagare i EU-länderna.

Europol gör allmänna analyser och bedömningar över utvecklingen av den europeiska organiserade brottsligheten. Dessutom hjälper Europol medlemsländerna med att utreda brottsliga verksamheter som rör två eller fler medlemsländer.

Europol har inte rätt att anhålla och förhöra enskilda människor eller att spana på misstänkt brottslighet. Europol får inte heller bedriva förundersökningar eller andra formella brottsutredningar, det får endast de nationella polismyndigheterna göra.

Eurojust hjälper polis- och åklagarmyndigheter

Eurojust hjälper ländernas polis- och åklagarmyndigheter att samordna brottsutredningar och åtal om allvarlig brottslighet som berör två eller fler länder.

Varje EU-land har en representant vid Eurojusts huvudkontor i Haag. Den svenske representanten är utsänd av Riksåklagaren och har rätt att agera åklagare i Sverige. Eurojust har inga egna rättsliga befogenheter och leder alltså inga egna utredningar. Beslut i brottsutredningar tas alltid på nationell nivå.

Senast uppdaterad: 2016-05-11

Hade du nytta av denna information?

När du svarar på frågan ovan samtycker du också till att cookies används. Inga personuppgifter lagras. Mer om cookies.