Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Illustration: Sverige i EU:s beslutprocess: 1. EU-kommissionen föreslår nya lagar 2. Regeringen tar ställning 3. Regeringen stämmer av med riksdagen 4. Regeringen deltar i ministerrådet.

Sverige i EU:s beslutsprocess

Både regeringen och riksdagen deltar i EU:s beslutsprocess. Det är regeringen som företräder Sverige i ministerrådet, men den behöver riksdagens stöd.

1. EU-kommissionen föreslår nya lagar

EU-kommissionens uppgift är att utarbeta och föreslå nya EU-lagar. Kommissionen skickar sina lagförslag till alla medlemsländer. I Sverige går de till regeringen och riksdagen.

2. Regeringen tar ställning

Regeringen granskar förslaget och skaffar sig en uppfattning om vad det innebär för Sveriges del.

Hela regeringen är engagerad, men den minister som har hand om området är ansvarig för arbetet. Handlar förslaget om till exempel miljöpolitik är det miljöministern som är ansvarig.

Regeringen bestämmer sedan vilken ståndpunkt den vill driva i förhandlingarna med de andra medlemsländerna i ministerrådet.

3. Regeringen stämmer av med riksdagen

Regeringen ska stämma av sin ståndpunkt med riksdagen. Det gör den genom att den ansvariga ministern samråder med EU-nämnden. Efter samrådet har regeringen ett mandat från riksdagen som den förväntas följa i förhandlingarna i ministerrådet.

I EU-nämnden ingår ledamöter från samtliga partier i riksdagen.

4. Regeringen deltar i ministerrådet

Sedan är det dags för möte i ministerrådet. Den svenska ministern representerar Sverige och ska driva den ståndpunkt som regeringen har fått stöd för i EU-nämnden.

Ordförklaringar

EU-kommissionen

EU-kommissionen föreslår nya EU-lagar och bevakar att EU-länderna följer de regler EU har. Kommissionen har 28 kommissionärer, en från varje EU-land.

Läs mer om EU-kommissionen

Ministerrådet

Ministerrådet beslutar om nya EU-lagar, i de flesta fall tillsammans med Europaparlamentet. Ministerrådet består av 28 ministrar, en från varje EU-lands regering.

Läs mer om Ministerrådet
Senast uppdaterad: 2016-04-25

Hade du nytta av denna information?

När du svarar på frågan ovan samtycker du också till att cookies används. Inga personuppgifter lagras. Mer om cookies.