Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Vad är medborgarinitiativet?

Medborgarinitiativet innebär att 1 miljon EU-medborgare kan uppmana EU-kommissionen att lagstifta om en fråga. För att föreslå ett medborgarinitiativ måste en rad krav vara uppfyllda.

Minst en miljon EU-medborgare måste skriva under initiativet. I minst sju olika EU-länder ska ett minsta antal underskrifter samlas in, men underskrifter från övriga EU-länder räknas också. Om Sverige är ett av sju länder krävs det 15 000 underskrifter. Anledningen till att namnunderskrifterna ska komma från minst sju länder är att man vill undvika frågor som endast berör ett eller några länder.

Den som vill skriva under ett medborgarinitiativ ska ha rätt att rösta i valen till Europaparlamentet. I de flesta EU-länder är rösträttsåldern 18 år men i Österrike är den 16.

Medborgarinitiativet får inte handla om vad som helst, det måste ta upp en fråga som EU bestämmer om. Det är EU-kommissionen som bedömer om det är en EU-fråga eller inte utifrån fördragen, när initiativet registreras. Efter registreringen har organisationen ett år på sig att samla in namnunderskrifterna.

När alla namn är insamlade ska de överlämnas till EU-kommissionen. Kommissionen har då tre månader på sig att undersöka förslagen som kommit in men måste inte föreslå nya lagar utifrån medborgarinitiativet. Om kommissionen avstår ska den motivera varför.

Påverka EU
EU-kommissionen - Medborgarinitiativet

Senast uppdaterad: 2016-05-02
Hittar du inte svar på din fråga?Ställ en fråga om EU