Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Folkomröstningar om EU-medlemskap?

Hur vanligt är det med folkomröstningar om EU-medlemskap?

Folkomröstningar om att godkänna landets anslutning till EU har hållits i 16 av EU:s 28 medlemsländer. Folkomröstningar inför medlemskapet hölls i Danmark, Estland, Finland, Irland, Kroatien, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Sverige, Tjeckien, Ungern och Österrike.

Storbritannien folkomröstade inte om landets anslutning 1973, men som medlem röstade britterna 1975 för fortsatt medlemskap. I juni 2016 höll Storbritannien en ny folkomröstning om EU-medlemskapet och då röstade britterna för att lämna EU.

Det norska folket har sagt nej till medlemskap i EU i två folkomröstningar, 1972 och 1994. Schweiz har inte folkomröstat om ett färdigt avtal om anslutning, men två gångar har det schweiziska folket röstat nej till att bli ett så kallat kandidatland.

Folkomröstningar har även genomförts regionalt på Grönland och på Åland, områden med visst självstyre från Danmark respektive Finland.

Grönlänningarna röstade 1982 om utträde ur dåvarande EG. Grönland lämnade EG 1985. Ålänningarna har röstat om Finlands medlemskap vid två tillfällen: i den nationella folkomröstningen och i en separat omröstning på Åland. Ja-sidan vann båda gångerna.

Senast uppdaterad: 2016-07-11
Hittar du inte svar på din fråga?Ställ en fråga om EU