Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Har någon region lämnat EU efter Grönland?

Ja, den 1 januari 2012 lämnade Saint-Barthélemy EU. Den lilla ögruppen är fortfarande en del av Frankrike och har behållit euron som valuta. De boende på ön kan fortfarande kalla sig unionsmedborgare och har fortsatt de fri- och rättigheter som franska medborgare har inom EU.

Saint-Barthélemy var fram till 2012 ett av flera så kallade yttre randområden inom EU. Yttre randområden är regioner som geografiskt är avlägsna från Europa. Nu är Saint-Barthélemy i stället ett så kallat utomeuropeiskt territorium. Andra exempel på områden med liknande status är Grönland, Falklandsöarna och Aruba.

Den första januari 2014 gick Mayotte med i EU. Mayotte är sedan tidigare en del av Frankrike och har liksom Saint-Barthélemy ändrat sin administrativa status inom Frankrike, men åt andra hållet - från utomeuropeiskt territorium till yttersta randområde. Medan Saint-Barthélemy har fjärmat sig administrativt från Frankrike har Mayotte närmat sig.

I och med Lissabonfördraget kan Frankrike, Nederländerna och Danmark föreslå att ställningen ändras för en rad av deras territorier. Europeiska rådet måste anta beslutet med enhällighet.

Eur-Lex: Beslut om att Saint-Barthélemy lämnar EU

Eur-Lex: Beslut om att Mayotte blir en del av EU

Senast uppdaterad: 2016-06-30
Hittar du inte svar på din fråga?Ställ en fråga om EU