Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Ska EU införa en skatt på finansiella transaktioner?

Hösten 2011 presenterade EU-kommissionen ett förslag om en gemensam skatt på finansiella transaktioner. Eftersom EU-länderna inte kunde enas om skatten har en grupp på 11 medlemsländer valt att gå vidare med frågan i ett så kallat fördjupat samarbete.

Skatten ska därför bara gälla de länder som deltar i samarbetet. Länderna som samarbetar är Belgien, Estland, Frankrike, Grekland, Italien, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike.

Ministerrådet har godkänt det fördjupade samarbetet på finansiella transaktioner. Kommissionen har lagt fram ett förslag om samarbetets innehåll. Ministerrådet och Europaparlamentet behandlar förslaget.

Med transaktioner menas exempelvis handel med aktier och obligationer. En av parterna ska vara ett finansinstitut, exempelvis en bank. Det är finansinstituten som blir skatteskyldiga.

Med de gemensamma reglerna om skatt på transaktioner ville kommissionen bland annat säkra att EU:s inre marknad fungerar och att finanssektorn är med och täcker kostnaderna för den ekonomiska krisen inom Europa.

Eurlex - förslaget i lagstiftningsprocessen

Senast uppdaterad: 2016-05-24
Hittar du inte svar på din fråga?Ställ en fråga om EU