Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Vad är TTIP?

Vad är TTIP och vad handlar förhandlingarna om?

TTIP är en förkortning för Transatlantic Trade and Investment Partnership. På svenska betyder det ungefär transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar.

TTIP är ett handelsavtal som håller på att förhandlas fram mellan EU och USA. Ett syfte med avtalet är att underlätta handel med varor och tjänster mellan EU och USA genom att ta bort olika typer av handelshinder, som tullar och andra handelsavgifter. Men tanken är också att EU och USA ska samarbeta kring regler och standarder, så att varor som har godkänts i den ena regionen i större utsträckning än i dag ska kunna säljas i den andra utan ytterligare kontroller.

Förhandlingarna om TTIP startade i juni 2013 och pågår fortfarande. Eftersom det handlar om handel med ett land utanför EU har EU-kommissionen fått mandat från EU-länderna att förhandla. Det är handelskommissionär Cecilia Malmström som leder förhandlingarna.

När förhandlingarna har avslutats kan det dröja flera år innan avtalet träder ikraft. I EU ska avtalet godkännas av Ministerrådet, Europaparlamentet och antagligen också medlemsländernas olika nationella parlament. I USA ska det godkännas av kongressen.

Handel med länder utanför EU
EU-kommissionen - Frågor och svar om TTIP
EU-kommissionen - Förhandlingstexter (eng)
Regeringen - Vad är TTIP?

Senast uppdaterad: 2016-04-18
Hittar du inte svar på din fråga?Ställ en fråga om EU