Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Mer dioxin i fisk från Östersjön?

Stämmer det att man får sälja fisk från Östersjön trots att den innehåller mer dioxin än vad som tillåts för andra fiskar?

EU har fastställt olika gränsvärden för hur mycket skadliga substanser olika livsmedel får innehålla. Det rör sig bland annat om kadmium i kött, nitrat i grönsaker och dioxin i fisk.

Fet fisk från Östersjön, t.ex. strömming/sill, innehåller ofta högre halter dioxin än vad EU tillåter. Sedan 2002 har Sverige och Finland ett undantag från EU:s regler. Det svenska undantaget innebär att till exempel lax, strömming och öring som fiskats i Östersjön får säljas trots att dioxinhalterna överskrids. Fisken får emellertid bara säljas till konsumenter i Sverige och Finland.

Undantaget skulle ha gått ut den 31 december 2011. På begäran av de båda länderna har EU beslutat att göra undantaget permanent.

Regeringens beslut att begära fortsatt undantag är omdiskuterat, bland annat har Livsmedelsverket rekommenderat att Sverige avskaffar undantaget.

Livsmedel och GMO
Livsmedelsverket - Dioxiner och PCB

Senast uppdaterad: 2016-05-02
Hittar du inte svar på din fråga?Ställ en fråga om EU