Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Behöver jag passet inom EU?

Jag är EU-medborgare. Behöver jag ta med mitt pass när jag reser inom EU? Och hur länge ska passet gälla?

Du som är svensk medborgare eller medborgare i ett EU-land ska ha med dig pass eller ett nationellt id-kort när du reser till ett annat EU-land eller till ett land inom Schengenområdet. Det behöver du för att kunna legitimera dig och visa ditt medborgarskap. Undantaget är om du reser till de andra nordiska länderna, då räcker det med körkortet.

När du reser till ett annat EU-land behöver ditt pass inte ha längre giltighetstid än till datumet för hemresan. Det behöver alltså inte vara giltigt en viss tid efter besöket. Det har ingen betydelse om EU-landet är med i Schengen eller inte eftersom reglerna gäller alla EU-länder.

Ditt svenska körkort räknas inte som giltig identitetshandling i EU. Anledningen är att det saknar uppgifter om ditt medborgarskap. Körkort räknas därför inte heller som giltig resehandling inom EU.

Vissa flygbolag kan kräva att du visar upp ditt pass vid incheckning. Eftersom flygbolagen kan ha egna bestämmelser om vilka identitetshandlingar de godkänner är det bra om du kontrollerar med ditt flygbolag om de kräver pass.

Pass, id-kort och visum vid EU-resor
Vilka länder är med i Schengen?
Polisen - Pass och nationellt id-kort

Senast uppdaterad: 2016-04-07
Hittar du inte svar på din fråga?Ställ en fråga om EU