Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Resa inom EU som icke EU-medborgare?

Jag är medborgare i ett land utanför EU. Får jag resa vart jag vill inom EU?

Även du som inte är medborgare i ett EU/EES-land kan resa fritt inom stora delar av EU. Beroende på vilket land du kommer ifrån kan det krävas att du har visum. De länder som ingår i Schengen har gemensamma regler för när visum krävs.

Om du har ett Schengenvisum kan du resa inom Schengen under den period som ditt visum gäller. Om du kommer från ett land från vilket visum inte krävs, får du resa fritt inom Schengenområdet i tre månader under en sexmånadersperiod.

Om du har uppehållstillstånd i ett Schengenland kan du resa inom Schengen i tre månader. Efter tre månader måste du resa tillbaka till det land du har uppehållstillstånd i.

Tänk på att du kan vara skyldig att anmäla dig till myndigheterna i det Schengenland du reser in i. Kontrollera för säkerhets skull i förväg med landets ambassad vilka inresebestämmelser som finns.

Schengensamarbetet innebär att det normalt sett inte finns några passkontroller mellan de länder som ingår i samarbetet. Men länderna kan kontrollera personers identitet inne i landet. Ha därför alltid med dig ett giltigt pass, uppehållstillstånd och eventuella visumhandlingar.

De EU-länder som inte deltar i Schengensamarbetet har egna inreseregler för tredjelandsmedborgare, kontakta landets ambassad direkt för information.

Pass, id-kort och visum vid EU-resor
Ditt Europa – resehandlingar för personer som inte är EU-medborgare

Senast uppdaterad: 2016-04-07
Hittar du inte svar på din fråga?Ställ en fråga om EU