Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Vad händer om en del av ett EU-land blir självständigt?

Hur man löser en situation om och när ett land delas finns det inget enkelt svar på. Sannolikt löser man den nya situationen genom att den nya staten först får söka medlemskap i EU och sedan förhandla om villkoren för medlemskapet.

Även om ett land har de praktiska förutsättningarna för att bli medlem i EU är det ingen garanti för att dess väg mot medlemskap ska gå fort. I slutändan måste alla de befintliga medlemsländerna godkänna att landet blir medlem.

Avtalet om ett lands EU-medlemskap upprättas mellan EU:s medlemsländer och den anslutande staten. Anslutningsavtalet med EU gäller bara det territorium som staten har kontroll över.

Det land som är kvar i EU, men mindre till yta och befolkning, förändrar villkoren för sitt medlemskap i och med att till exempel befolkningen minskar. Både antalet ledamöter i Europaparlamentet och hur många röster ett land har i ministerrådet beror på folkmängden. Om befolkningen minskar betydligt kommer det ursprungliga landet sannolikt få förhandla om både antalet ledamöter i Europaparlamentet och röster i ministerrådet.

Så går ett land med i EU
Att gå ur EU

Senast uppdaterad: 2016-05-24
Hittar du inte svar på din fråga?Ställ en fråga om EU