Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Vad innebär det att ett EU-förslag får gult kort?

Hur hör gult kort och subsidiaritetsprövning ihop?

Medlemsländernas nationella parlament kan göra en så kallad subsidiaritetsprövning av vissa lagförslag från EU. Det innebär att de tar ställning till om förslaget hör hemma på EU-nivå eller på en lägre, nationell nivå.

Om en tredjedel av parlamenten anser att ett EU-förslag strider mot subsidiaritetsprincipen, alltså att beslut ska tas så effektivt och så nära medborgarna som möjligt, ska EU-kommissionen ompröva det. Det kallas att parlamenten ger kommissionen en varning, ett gult kort.

Varje EU-lands parlament har röster som delas ut om de anser att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen, eller närhetsprincipen som den också kallas. Varje land som har två kammare i sitt parlament har en poäng per kammare, till exempel Storbritannien som har ett underhus och ett överhus. Länder med en kammare, som Sverige, har två poäng för den. Därmed har varje EU-land två poäng, vilket ger totalt 56 poäng. Om en tredjedel av parlamenten protesterar, motsvarande minst 19 poäng, delas ett gult kort ut.

Senast uppdaterad: 2016-06-20
Hittar du inte svar på din fråga?Ställ en fråga om EU